Un pic despre viitor
“Industria României va trebui să se transforme fundamental pentru a se alinia cu angajementele climatice naționale și pentru a își păstra competitivitatea într-o lume cu emisii reduse de carbon. Sub presiunea crescută a politicilor europene și în mijlocul întrecerii între statele membre UE pentru a-și decarboniza producția industrială, există din ce în ce mai puține ferestre de oportunitate pentru a implementa noile procese și tehnologii necesare decarbonizării industriei grele.”
Se spune într-o analiză despre modalitățile prin care industria românească poate ajunge să funcționeze cu emisii reduse de carbon. Printre soluțiile oferite - eficiența energetică și materială și înlocuirea materialelor - este zona care ne vizează și pe noi, furnizori, producători și beneficiari de echipamente industriale moderne:
Îmbunătățirea eficienței resurselor se realizează, în general, prin modernizarea echipamentelor și optimizarea controlului proceselor, ceea ce poate duce la o reducere generală a consumului de energie, apă și materii prime.
În timp ce eficiența resurselor industriale s-a îmbunătățit semnificativ din 1990 încoace, îmbunătățirile progresive sunt încă în curs de realizare.
În contextul actualei crize a prețurilor la energie, îmbunătățirea eficienței energetice este cea mai vizibilă măsură luată de industrie (inclusiv reutilizarea energiei reziduale), dar îmbunătățirile eficienței materialelor sunt, de asemenea, importante.
O analiză realizată de InfoClima + tot de la ei, cele “4 Românii”, un studiu despre cum ne influențează apartenența la o generație sau alta contribuția la comunități ce susțin energia regenerabilă.
Cea mai mare parte a discuțiilor despre deșeurile electronice se învârte în jurul electronicelor de consum, cum ar fi telefoanele și laptopurile, dar eliminarea necorespunzătoare a pieselor industriale, cum ar fi roboții, controllerele și motoarele, au un efect la fel de dăunător asupra mediului.
Atunci când o piesă se strică, unii producători ar putea considera necesar să anuleze întregul sistem, dar acest lucru nu este adesea necesar. În loc să pună în aplicare o revizie costisitoare, producătorii ar putea implementa un plan de înlocuire care să țină cont de efectul financiar, de timpul de nefuncționare și de impactul asupra mediului al unei modificări a echipamentului. Această abordare ar putea reduce semnificativ deșeurile generate de o instalație.
Cum pot producătorii să țină pasul cu progresele tehnologice și, în același timp, să se orienteze către practici de producție durabile?
În producție, fiabilitatea derivă din întreținere. Totuși, există factori ce pot influența negativ gradul de fiabilitate asigurat de întreținere, iar unul dintre cei mai semnificativi este capacitatea intrinsecă a echipamentului de a-și îndeplini funcțiile necesare.
Proiectarea și selecția echipamentului stabilesc standardele pentru întreținere. În cazul în care întreținerea este efectuată corect, dar fiabilitatea rămâne sub nivelul satisfăcător, ar putea fi necesară o reproiectare, înlocuire sau reparare a echipamentului. De ce proiectăm pentru fiabilitate? + un exemplu din zona de condiționare aer comprimat.
Pe scurt
🌱Riscuri globale pentru 2024
🌱La două luni după implementarea sistemului garanție-returnare, România reciclează „pe caiet”
🌱Un radio cu sunetele pădurilor
Mulțumim că citești Resurse Inginerești. Folosește butonul de mai jos pentru a trimite newsletterul către un coleg sau prieten.
Pe data viitoare.