De ce?
Imaginați-vă exemplul adesea hilar al copiilor care întreabă continuu “de ce?” după fiecare răspuns pe care li-l dați. De la “De ce nu mai strălucește luna?” și “De ce nu mai sunt nori pe cer?” până la “De ce mergem la magazinul alimentar?”, de la vârsta de doi până la cinci ani, copiii pun în jur de 40.000 de întrebări, și nu pentru a vă enerva, ci mai degrabă pentru că vor pur și simplu o explicație.
Ce este instrumentul “5 Whys”?
Metoda celor “5 de ce-uri” este un proces simplu de a întreba de ce? într-un mod interogativ pentru a ajunge la cauza principală a unei probleme specifice. Fiecare răspuns la un de ce? formează baza următoarei întrebări, ceea ce duce la cinci iterații necesare pentru a rezolva o problemă.
Deși poate fi utilizată ca instrument de sine stătător, metoda celor 5 motive este adesea utilizată în cadrul instrumentelor de analiză cauză - efect.
Ca și în cazul majorității tehnicilor Lean, instrumentul “5 Whys” a fost dezvoltat inițial în anii 1930 de Sakichi Toyoda, fondatorul Toyota Motor Corporation. Acesta a fost curând introdus ca element de bază al formării în sistemul de producție Toyota în anii 1950, iar metoda celor 5 motive a devenit baza abordării științifice a Toyota: prin repetarea întrebării de ce? de cinci ori, cauza principală a unei probleme, precum și soluția, devin clare.
“Observați secția de producție fără idei preconcepute și întrebați de 5 ori de ce în legătură cu fiecare problemă.”
În uzinele Toyota, ori de câte ori apărea o problemă, personalul era încurajat să exploreze problemele la fața locului până când erau găsite cauzele profunde. Simplitatea abordării face ca acesta metodă să fie un instrument flexibil, care poate fi utilizat împreună cu alte metode și tehnici Lean, cum ar fi analiza cauzelor profunde, kaizen și Six Sigma.
Toată povestea, precum și modele de lucru și exemple pe Reliable Plant.
🚩27% dintre companii spun că transformarea digitală le face mai competitive, 29% consideră că principalul beneficiu este accelerarea inovării și a oportunităților de creștere pe noi piețe.
Din păcate, aceste companii sunt în minoritate.
Cel mai mare grup dintr-un studiu (47%) încă mai consideră că principalele beneficii ale transformării digitale sunt îmbunătățirea eficienței proceselor interne.
Inovarea poate face sau distruge o companie, iar studiu după studiu o evidențiază ca fiind o prioritate la nivel de management.
Atunci, de ce nu pare să fie un motor al transformării digitale?
Având în vedere investițiile în tehnologie, acest lucru ar putea însemna că majoritatea fondurilor sunt investite în eficientizarea proceselor interne și, prin urmare, nu reușesc să permită inovarea. Există trei piloni pentru a reuși în transformarea digitală - tehnologia, investițiile și oamenii.
Cum contribuie fiecare din acești factori în sens pozitiv și/sau negativ?
Inovare în industria alimentară
Foto @Pexels.com
🚩În industria alimentară inovația este determinată în de nevoile constante de diferențiere la raft și producție în condiții de siguranță crescute. Dezvoltată și perfecționată de-a lungul deceniilor, tehnica de ambalare în atmosferă modificată previne sau reduce deteriorarea naturală a alimentelor, însă durata de conservare este influențată de mai mulți factori.
În cazul în care oricare dintre aceștia lipsește sau nu corespunde standardelor, beneficiile ambalării în atmosferă protectoare pot fi reduse sau chiar compromise în totalitate. Cum contribuie analizorul de gaz pe traseul de asigurare a calității?
🚩Accidentele la locul de muncă sunt întotdeauna în atenția companiilor de producție. Având în vedere lipsa continuă de forță de muncă, nevoia de a evita ca lucrătorii să fie puși pe tușă din cauza unor leziuni care pot fi prevenite este și mai urgentă.
Inteligența artificială poate fi un aliat puternic în acest demers. Un software inteligent poate monitoriza echipamentele și poate alerta imediat conducerea cu privire la potențiale probleme, cum ar fi o defecțiune a protecției mașinii - pe larg, de la Food Manufacturing.
Din lumea de astăzi
📍Evoluția consumului și producției de energie electrică au indicat, încă de acum cinci ani, slăbiciunile economiei românești și mai ales ale industriei.
O fotografie pe 5 ani.
📍Ce zone și ce populații vor fi cel mai grav afectate de criza climatică?
Infografic interactiv.
📍Un satelit construit de elevi români va fi lansat cu o rachetă a lui Elon Musk.
📍Într-o dimineață furtunoasă și cenușie, un călăreț întâlnește una dintre victimele unei eșuări masive de balene. Jeroen Hoekendijk, Locul 3 Premiul pentru conexiune umană: Oamenii și planeta Ocean.
Pe data viitoare!