Modernizarea este o formă de sustenabilitate
Despre mentenanță se vorbește mereu. Inclusiv noi am povestit de mai multe ori despre mentenanța în diverse sectoare sau despre cum costul asociat mentenanței se transformă în profit atunci când valorificăm puterea datelor furnizate de echipamentele dotate cu tehnologii IoT (Internet of Things).
Perspectiva pe care o propunem acum este însă una diferită și este determinată, în principal, de preocupările tot mai prezente din domeniul economiei circulare - continuarea.
🌱 Industriașii europeni avertizează asupra pierderii competitivității companiilor din UE cu consecințe dezastruoase mai ales în sectoare strategice, mari consumatoare de energie: industria chimică și a materialelor de construcții, metalurgie.
Avertismentul industriașilor privind lipsa de competitivitate a Europei față de concurenții Chinei și a SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice, de la producerea energiei la transporturi, cu obiectivul de a reduce emisiile de carbon cu 55% până la sfârșitul deceniului. Iar și mai recent, blocul comunitar a convenit ca reducerea să ajungă la 90% până în 2040. Declarația de la Anvers
🌱 România, însă, se confruntă cu vulnerabilități legate de deficitul fiscal și de cont curent. Creșterile salariului minim au alimentat și creșterea generală a salariilor, cu potențiale consecințe negative asupra persistenței inflației și asupra balanței externe - concluzia Comisiei Europene.
🌱 Industria chimică, unul dintre principalii consumatori de combustibili fosili, trebuie să decarbonizeze procesele și să stabilească un lanț valoric circular al carbonului pentru a combate emisiile și pentru a face față provocărilor tehnologice, economice și infrastructurale.
Roland Berger - Promovarea carbonului circular în industria chimică
Dorim să vă oferim știri și idei din sfera sustenabilității, nu doar din zona industrială, ci și din celelalte industrii, căci suntem interconectați și ne influențăm reciproc.
Foto @Pexels, Unsplash
🌱 Inteligența artificială poate rezolva o problemă cheie în căutarea unei energii curate și cu potențial nelimitat. Cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit cum să folosească inteligența artificială pentru a depăși una dintre cele mai mari provocări în realizarea energiei prin fuziune nucleare și anume controlul instabilităților în plasma necesară pentru fuziune.
🌱 La noi, cercetătorii de la Universitatea Politehnica Timișoara au dezvoltat un sistem inovator de propulsie pentru autobuzele electrice, pe bază de supercondensatoare. Acestea au o durată de viață mai mare față de bateriile clasice, iar motorul electric utilizează cantități reduse de materiale deficitare, ceea ce face sistemul mai sustenabil. Autobuze electrice cu încărcare rapidă
🌱 38% dintre români iau în considerare și impactul asupra mediului atunci când cumpără diferite produse și servicii. Raportul “Consumatorul etic din România 2024” se poate descărca gratuit.
🌱 În România, fiecare dintre noi risipește cam 70 de kilograme de mâncare anual. Legea împotriva risipei alimentare, recent promulgată, aduce schimbări importante.
🌱 O serie de fotoreportaje despre impactul schimărilor climatice în viața de zi cu zi a cinci comunități diferite din România, de la Jurilovca la Vatra Dornei.
Mulțumim că citești Resurse Inginerești. Folosește butonul de mai jos pentru a trimite newsletterul către un coleg sau prieten.
Pe data viitoare.