Reutilizare, reparare, renovare, reciclare. Realizabil?
Modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim - producem - consumăm - aruncăm” se bazează pe cantități mari de materiale și energie ieftine și ușor accesibile. Tot în acest model se înscrie și uzura morală programată, produsele fiind astfel concepute încât să aibă o durată de viață limitată, pentru a încuraja consumatorii să cumpere din nou.
O abordare radical diferită este economia circulară - un model de producție și consum care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.
Vom auzi din ce în ce mai des de economia circulară, căci modelul liniar și-a atins limitele, iar lumea a devenit tot mai conștientă că nu este sustenabil să continuăm în același mod, dacă ne pasă și de generațiile următoare.
„Preiau înapoi vechile motoare, turbine sau cutii de viteze și le recondiționează împreună cu o serie de parteneri din depozite regionale sau rețele primare. Au reușit să creeze același produs, de aceeași calitate”. Despre compania Renault, considerată un campion al recondiționării în lumea auto globală.
Recuperarea valorii din materiale la sfârșitul vieții lor este una dintre formele de manifestare a economiei circulare, dar aplicațiile în viața de zi cu zi sunt mai multe - detalii și exemple, la Climate Change Summit 2023 din București.
Trecerea la o economie circulară ar putea aduce beneficii, printre care reducerea presiunii asupra mediului, o mai mare siguranță a aprovizionării cu materii prime și o competitivitate, o inovare, o creștere economică și locuri de muncă sporite. Cu toate acestea, există și provocări, cum ar fi finanțarea, factorii economici cheie, competențele, comportamentul consumatorilor, modelele de afaceri și guvernanța pe mai multe niveluri.
Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (European Parliamentary Research Service) explică printr-un infografic bine realizat și documentat ce înseamnă, de ce e importantă și care sunt beneficiile economiei circulare.
La noi, cel mai important proiect de economie circulară al României de până acum este Sistemului de Garanție - Returnare (SGR). Se așteaptă ca SGR să impulsioneze piața de reciclare, cu impact direct asupra reducerii poluării cu deșeuri de ambalaje, dar și asupra furnizării de materie primă de calitate din plastic, sticlă și metal pentru producția de noi ambalaje sau în alte domenii.
Deși programul devine funcțional la sfârșitul lui noiembrie 2023, Comisia Europeană a decis, de curând, iniţierea unei proceduri de infringement împotriva României și a altor cinci state UE din cauza problemelor legate de gestionarea deșeurilor.
@Foto Unsplash, Pexels
🌱Pe piața românească, există generatoare de azot NitroFil® ce funcționează de peste zece ani în producție. Secretul? Nu e chiar un secret. Sunt doar câțiva factori care susțin funcționarea pe perioade lungi de timp.
🌱Prețul mic de achiziție nu înseamnă un cost scăzut. Primul aspect în evaluarea unei oferte este prețul de achiziție, dar există și alți factori ce influențează costul total de proprietate și fiecare dintre acești factori ar trebui luat în considerare atunci când se evaluează ofertele pentru instalații de echipamente noi sau recondiționate. Compressed Air & Gas Institute a trecut în revistă costurile asociate cu viața echipamentului mecanic.
🌱Parcările subterane sunt o sursă uriașă de căldură irosită. Integrarea pompelor de căldură în sistemele de ventilație existente ar putea fi o modalitate de a utiliza această energie termică reziduală, spune o cercetare.
🌱Po este cel mai mare râu din Italia. În trecut, inundațiile au fost întotdeauna cauza unor pagube mari, iar în urmă cu zeci de ani au fost construite diguri pentru a le limita. Din cauza schimbărilor climatice, aceste inundații sunt din ce în ce mai rare. Un avertisment al naturii, © Gianluca Gianferrari/TNC Photo Contest 2023
Mulțumim că citești Resurse Inginerești. Folosește butonul de mai jos pentru a trimite newsletterul către un coleg sau prieten.
Pe data viitoare.